השלב השני במחזור החיים של מסחר אלקטרוני החל זה לא מכבר, לאחר המפץ הגדול שעבר שוק האינטרנט כולו. בצעירותו, "לפני המבול", העניין המרכזי במסחר אלקטרוני נסב סביב בניית אתרי אינטרנט אטרקטיביים כמה שיותר בעיני הגולשים. חברות ענק לצד חברות סטארט-אפ, כולן שברו את הראש על עיצוב ממשק המשתמש, וחוויית הקנייה האלקטרונית שתהייה דומה ככל האפשר לזו הפיזית, ועוד יותר.
חלפו שנים ספורות, והתמונה כולה השתנתה. מסחר אלקטרוני התבגר בייסורים – והפך ליצור שהושקעו בו מיליוני דולרים, ולא ראו ממנו הרבה. רבים נאלצו לסגור את הבסטה הוירטואלית שלהם, אחרים נאבקו כדי לשרוד.
השלב השני של מסחר אלקטרוני החל, והוא מתאפיין בדגשים שונים לגמרי. הרצון והצורך המרכזיים הם להגיע לרווחיות, בכל דרך. קרוב לוודאי שלא נראה צמיחה של 300% בשנה כפי שהיה בעבר, אולם צמיחה של 20% יכולה להיות ריאלית. טכנולוגיות חדשות נמצאות בתהליכי פיתוח, והן מיועדות לענות על בעיות קריטיות, כמו ניהול הזמנות מבוזר, סליקת אשראי באינטרנט ותמיכה בתהליכי מסחר אונליין.
בדור הראשון של המסחר האלקטרוני, UP-Sell ו-Cross-Sell היו נקודות מרכזיות להתמקדות, כיום בדור השני של מסחר אלקטרוני מודלים של תמיכה בחיזוי הביקוש, טכנולוגיות לקביעת מחיר אופטימלי, ניהול תעודות אחריות, החזרים כספיים והחזרות לוגיסטיות של מוצרים למלאי דורשים תשומת לב רבה.
על פי גרטנר, פיתוח טכנולוגי של קבלת הזמנה באינטרנט בזמן אמת יכול להגדיל את שביעות הרצון מההזמנה ואת רמת הדיוק של אספקתה. אמנם, חברות רבות נאבקות עדיין באחזקת מלאי למשלוח של פריט בודד, אולם עסקים אשר מדובר בהם בנפח הזמנות גדול, מחכים לטכנולוגיה כזו עבור שרשרת האספקה וניהול המלאי שלהם. פיתוח כזה יסייע להם להימנע מחוסרים ומעודפים כאחד. חברות מנוסות משתדלות להפוך כמה שיותר תהליכים לאוטומטיים, ולחסוך בעבודה ידנית, בעיקר בכל הקשור למה שקורה לאחר המכירה, לאחר שהמוצר כבר נשלח ליעדו.
שינויים היו גם בגזרת המוצרים והצרכנים. בעוד בשלב הראשון שלטו בשוק מכירות מקוונות ספרים, נסיעות, מחשבים, מוזיקה ומכירות פומביות. כל אלה היוו 75% מהמכירות. כעת צופים כי אלה יהוו כ 50% מהמכירות, והצרכנים ירחיבו ויגוונו את רכישותיהם גם לתחום הביגוד, הפארם, התקשורת ולתחומים נוספים – ראו למשל התאוששות מסוימת בגזרת הצרכניות המקוונות, לאחר ההתרסקות הגדולה שלה.
בנוסף לקניית מוצרים מסוגים שונים, ייהנו הקונים מריבוי ערוצי קנייה. זהו טרנד שהולך ומתפתח. חברות כמו Best Buy ו Circuit City צוברות ניסיון בשימוש במערכות המאפשרות ללקוח להזמין מוצרים באופן מקוון, ולאספם בחנות פיזית, במו ידיהם. רשתות שיווק של ציוד משרדי כמו Staples, Office Depot ו Office Max גם כן עושות שימוש באופן דומה של קנייה. חברת Staples למשל תדווח בקרוב כי 86% מלקוחותיה החדשים מערבים בקניותיהם מסחר אלקטרוני בצורה כזו או אחרת. האתגר הוא בהשגת מידע רלוונטי באמצעות ערוץ קנייה אחד עבור ערוץ קנייה שני, ולשפר את התיאום בין הערוצים למקסימום אפשרי.
בעוד Levi Strauss "חטפו אש" משותפיהם הקמעונאים לאחר שמכרו ג'ינס און ליין בשלב המוקדם של המסחר האלקטרוני, הפחד מפני התנגשות בין ערוצי הקנייה השונים הולך ונמוג. עובדה זו פותחת פתח ליצרנים למכור ישירות לצרכנים על בסיס מוגבל, ועושים זאת בין היתר Levi, Mattel, Fisher-Price, Sony, ועוד.
הכותב הוא עידו לוי מנכ"ל חברת הייעוץ Global Marketplace Consulting Ltd.
חזרה לבלוג סליקה, מאמרי מסחר אלקטרוני
- קופה רושמת לעסק בקלות ובמהירות ובתשלום חודשי בלבד.
- לסלוק מווטסאפ, פייסבוק ואינסטגרם עם דף סליקה באינטרנט.
- סליקת אשראי בנייד
- תשלום עם ביט לעסקים
- סליקה עם גוגל פיי לעסקים
- סליקה לעסקים קטנים תוך 24 שעות.
- חנות באינטרנט - סליקה בוורדפרס
- צרוף שותפים עסקיים
- מסוף סליקת אשראי
- מכשיר סליקת אשראי
- חשבונית דיגיטלית
- מדריך סליקה באינטרנט